riječi dobrodošlice: pročelnik odsjeka, doc. dr. sc. Ivan Ćurković

Dobro došli na prve Dane Odsjeka za muzikologiju, manifestaciju priređenu u povodu proslave 50. obljetnice osnutka Odsjeka za muzikologiju (1970. – 2020.). Premda korijeni muzikološkoga znanstvenog i nastavnog rada na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i njezinim institucionalnim pretečama sežu u pretprošlo stoljeće, ključni je korak učinjen 1948. osnutkom Historijsko-teoretskog odjela, koji je 1970. prerastao u Odjel za muzikologiju. Od samih početaka disciplina crpi svoju vitalnost iz činjenice da stasa u okruženju posvećenom prvenstveno umjetničkom djelovanju, u „manjinskoj” ulozi znanosti.

Jubilej obilježavamo svečanim otvorenjem u sklopu kojega će se 23. studenoga 2020. javnosti obratiti četvero redovitih profesora Odsjeka za muzikologiju u mirovini, akademici Ivan Supičić, Koraljka Kos, Stanislav Tuksar i Nikša Gligo. Osvrnut će se na zajednički doprinos izgradnji odsjeka nizom plenarnih obraćanja o povijesti njegova djelovanja. Nakon ovih doajena hrvatske muzikologije čije su zasluge neizmjerne, riječ će 24. studenoga 2020. preuzeti podmladak, studenti muzikologije, ali i drugih odsjeka Muzičke akademije koji su se istaknuli svojim angažmanom na nastavi muzikoloških predmeta. Oni će kroz simpozij naziva 6 za 50 u šest tematskih sesija predstaviti radove nastale kroz studij pod mentorstvom nastavnika Odsjeka za muzikologiju.

Treća manifestacija u sklopu Dana Odsjeka za muzikologiju međunarodni je simpozij Musicology and Its Future in Times of Crises (Muzikologija i njezina budućnost u krizna vremena, 25. – 28. studenoga 2020.), koji će plenarnim izlaganjem otvoriti Nicholas Cook, profesor Sveučilišta u Cambridgeu u mirovini. Kada je 2019. oglašen poziv na prijavu za simpozij, nismo mogli ni slutiti koliko će njegova tema postati aktualnom. Nažalost, s obzirom na epidemiološku situaciju, simpozij Musicology and Its Future in Times of Crises u cijelosti će se održati na daljinu, uz mogućnost praćenja internetskog prijenosa.

Odlučni smo u namjeri da svečano otvaranje i studentski simpozij održimo u zgradi Muzičke akademije uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, što, nažalost, uključuje ograničenja u broju publike, no i to će se nastojati nadomjestiti mogućnošću praćenja u digitalnom prostoru.

U nadi da će se sljedeći Dani Odsjeka za muzikologiju odvijati u manje krizna vremena, htio bih zahvaliti svima koji su omogućili i podržali ovu manifestaciju, prvenstveno stalno zaposlenim nastavnicima Odsjeka za muzikologiju, dekanu i članovima uprave Muzičke akademije, članovima Organizacijskog i Programskog odbora simpozija Musicology and Its Future in Times of Crises, Ministarstvu znanosti i obrazovanje Republike Hrvatske te Zakladi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

doc. dr. sc. Ivan Ćurković, pročelnik Odsjeka za muzikologiju

© 2016 Sveučilište u Zagrebu Muzička akademija